Beoordeling jaarwerk IKO

Zoals beloofd: wat vonden de vakjury en mijn leraressen van mijn 4e jaarswerk.

Allereerst moest er een tekst bij mijn werken gemaakt worden aan het begin van het schooljaar en die van mij was als volgt:

'een patroon bestaat uit een herhaling van eenvoudige eenheden of ontstaat uit een herhaalde toepassing van dezelfde regels'

"Er leeft een spinnetje in mijn buitenspiegel van mijn auto. Elke nacht maakt hij voor mijn spiegel een web (en elke ochtend haal ik hem weer weg...)."

Zo begon in eerste instantie mijn verhaal over wat ik dit jaar wilde maken. Ik zag een patroon, lijnen die een sterk geheel vormden, lege ruimtes die ontstonden. Het fascineerde me dat telkens wanneer ik het web weghaalde, ik een andere vorm kreeg.

Patronen zag ik opeens overal. Ik las ook een boeiend boek over de geometrie van het leven. Mijn verwondering over het feit dat ons hele leven uit patronen bestaat, wil ik weer gaan geven. Ik wil laten voelen dat patronen voor stabiliteit zorgen, dat het orde maar ook dynamiek brengt en dat het mij diep in de ziel raakt. Vooral opengewerkte en organische patronen fascineren me, ze zijn luchtig en verfijnd. Licht kan door het patroon vallen en de schaduw zorgt voor herhaling van het patroon. Daarbij krijgt de leegte zelf ook weer een vorm.

Met deze introductie en natuurlijk mijn opstelling van het werk moest de jury het doen. En dit is wat ze ervan vonden:

"Interessant werk, gevoelig en poetisch. Mooie presentatie, ook goed dat je de wand mee benutte. Het gaat hier om een collectie van verschillende interpretaties maar juist de verschillen zijn de sterkte. Een speels en boeiend experiment waarbij je veel verschillende terreinen onderzocht. Het levert diverse objecten op met telkens een verschillende gevoelswaarde. De werken hebben een ziel, zijn intrigerend en vragen fantasie van de toeschouwer. De werken opgebouwd met de draadjes zijn technische hoogstandjes. De netvorm met deels wit glazuur is opvallend goed. Hier heb je vorm, levendigheid en oppervlaktecontrast goed samengebracht.".

De ballonvorm vonden ze niet zo sterk, dit vonden ze teveel op een ballon lijken en miste daardoor ziel.

Mijn leraressen waren ook positief. Een kleine greep van wat zij zeiden:

"De werken vragen om geconcentreerd te kijken en bezitten poetische kwaliteiten en hebben een mysterieuze beeldtaal. Wat je bereikt hebt in sommige stukken vroeg veel geduld, nauwgezetheid en technische vaardigheden. Verder is het belangrijk om bij het ruimtelijk maken, aandacht te hebben voor gevoelige vormen die wat aan de verbeelding overlaten.

Je hebt een grote verscheidenheid aan structuren en patronen gevonden en het is juist het samengaan van die verschillen die het totaal van je werken zo boeiend maakt. Zonder die enorme varieteit zou dit project het gevaar kunnen lopen een saaie serie te worden. Maar dat is het nu niet-integendeel: je blijft kijken en ontdekken".